Utdrag fra "Mørk Historie - Norge gjennom forbrytelse og straff, kapittel: Fra forbryter til historieforteller". Skrevet av Georg H. Monrad-Krohn, tekstforfatter i StoryWorks.no
Arthur Antonisen var ingeniør, byggherre og vaskerieier.
Og han var spritsmugler, innbruddstyv og fengselsfugl.
Han ble Gyldendals storselgende forfatter, og den store historiefortelleren i norsk litteratur.
Arthur Antonisen tilhørte forbryterlauget her i landet. Han kom fra en solid borgelig familie i Horten, og hadde gått gode skoler og tjent mange penger.
Hvorledes gikk det til at en så begavet og velutrustet mann som han kunne havne som fange på Akershus, det middelalderlige fangehullet?
Arthur som ung ingeniør i USA.
Arthur prøvde seg på så mangt som ikke gikk; import av maskiner, salg av store partier ved, konstruktør av taubaner, kjøpte og solgte tomter, bygde villaer og mindre hus, handel med fisk, åpnet et vaskeri og veveri på Frogner. Han tjente mye penger, men han hadde også et enormt forbruk, og han lånte mye penger.
I 1921 kom fallitten, tvangsauksjonen, upantingen og ikke minst skammen. Arthur ga ikke opp. Han begynte med handel igjen, denne gang med med sprit. I forbudstiden var det store penger å tjene på spritsmugling. Forbudstiden varte fra 1916 til 1927, da man i Norge hadde forbud mot produksjon, import, transport, omsetning og skjenking av brennevin. Arthur organiserer smuglerligaer, tjener vannvittig med penger og hadde et ekstremt stort forbruk!
Arthur stopper ikke her. Sammen med en gjeng av reiser Arthur rundt på Østlandet i bil om natten, og begår innbrudd i forretninger. Kvinner var også medlemmer av banden. De gikk undder navnet "Den bilende bande" og blir herostratisk berømt. Banden skapte store overskrifter i landets aviser.
I 1935 vandrer den 47 år gamle Arthur Antonisen ut av portene på Akershus for siste gang. Noen måneder senere antar og gir Gyldendal Forlag ut romanen "Smuglere" skrevet av forfatteren Arthur Omre, Arthur Antoniusen nye navn.
I 1937 utkommer boken "Sukke bro", som handler først og fremst om fangelivet på Akershus. Boken ble regnet som en av de mest verdifulle beretninger om en vaneforbryters tankegang, bakgrunn og hverdag.
Arthur Omre omtalt som en av de største episke begavelsene i mellomkrigsårenes Norge.
Skrevet av Georg H. Monrad-Krohn, tekstforfatter i StoryWorks.no
Utdrag fra "Mørk Historie - Norge gjennom forbrytelse og straff, kapittel: Fra forbryter til historieforteller.
Jeg ser frem til din kommentar :)
.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar