juli 05, 2010

Har kartlagt neandertaler-genene

Hvorfor er de utdødd og ikke vi? Tyske forskere skal finne svaret.





Aftenposten | 13. februar 2009


Et tysk forskerteam har nå kartlagt genene til vår utdødde slektning neandertalermennesket, melder nyhetsbyrået AP.

Arbeidet kan kaste nytt lys over hvordan menneskeheten har utviklet seg siden vi levde side om side med neandertalerne, inntil de døde ut for rundt 30.000 år siden.

- 99,5 prosent likt

I to og et halvt år har teamet gransket benprøver av neandertalermenneskene. Det meste av DNAet som er analysert stammer fra en 38.000 år gammel knokkel funnet i Kroatia. Forskerne har også undersøkt eldre benrester – noen så gamle som 70.000 år.

Hele prosjektet krevde bare et halvt gram ben.

Ved å sende benprøvene gjennom store identifiseringsmaskiner til flere millioner kroner, har de kartlagt DNA-sekvensene, det totale arvematerialet til neandertalerne.

Etter dette grovarbeidet sitter de igjen med en skisse over de tre milliarder genetiske byggesteinene som neandertalernes gener består av. Og fasiten er at neandertalernes gener er 99,5 prosent like våre egne gener.

Darwins 200-årsdag


Ifølge forskningsleder Svante Pääbo kan studien gi oss svar på hva som gjorde at menneskearten, og ikke våre slektninger, ble dominerende og spredte over hele verden.

I klartekst betyr det å finne de genetiske særtrekkene som definerer menneskearten.

- Det vil vise oss forskjellene mellom oss og dem, som har gjort det mulig for oss å utvikle teknologi og kolonisere verden, sier han til nyhetsbyrået AP like før han presenterte funnene til forskerkollegaene på en konferanse i Leipzig, Tyskland på torsdag.

Konferansen var lagt til 200-årsdagen for mannen som satte evolusjonsteorien i system, Charles Darwin.

For to år siden brukte den samme gruppen forskere DNA-analyser til å tidfeste når urmennesket og neandertalerne ble ulike arter – for 500.000 år siden.

Sjimpansegener

Vi vet fortsatt lite om hva det var som førte neandertalermennesket ut i utslettelse, og ikke oss. I 1997 presenterte Pääbo DNA-dokumentasjon for at menneskene er neandertaleres søskenbarn – ikke deres etterkommere.

Forskerfunnet vil trolig starte en debatt om hvor mye kontakt og utveksling det var mellom de to artene da de levde side om side for mange tusen år siden.

Genekspert Beth Shapiro ved universitetet i Penn State ser frem til å kaste seg over resultatene fra de tyske forskerne, og analysere dette materialet opp mot de menneskelige genene – og sjimpansegener.

- Det er 35 millioner forskjeller mellom sjimpanser og oss. Det er enormt mye, så vi vet egentlig ikke hvor vi skal lete. Men dette neandertalergenomet vil hjelpe oss til å komme nærmere, sier Shapiro.



Kilde:
Aftenposten | 13. februar 2009




Jeg ser frem til din kommentar :)



.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar