juli 05, 2010

Historiker sår tvil om Robin Hood-glansbilde



Aftenposten | 14. mars 2009:

Robin Hood er kjent som mannen som stjal fra de rike og ga til de fattige. En britisk akademiker sår nå imidlertid tvil om sagnfigurens heltestatus.

Med base i den beryktede Sherwood-skogen i Nottingham-traktene gjorde Robin Hood og hans følgesvenner livet surt for øvrigheten i England på 1200-tallet, skal man tro britiske folkesagn.

Bønder og andre fattigfolk nøt på sin side godt av Robins røvervirksomhet, i og med at den grønnkledde bueskytteren var kjent for sin rundhåndethet overfor fattige.

Men ifølge historikeren Julian Luxford var det ikke fullt så enkelt.

Luxford oppdaget nemlig sjelden, men krass kritikk av Robin Hood da han nylig studerte en bok fra 1400-tallet.

– Var bare tyv

I margen av boken, som er skrevet på latin av en britisk munk rundt 1460, blir Robin Hood fremstilt som en tyv, og intet annet.

De 23 linjene i margen tar for seg England på 1200-tallet og levner Robin Hood liten ære.

– På denne tiden, ifølge folketroen, herjet den fredløse Robin Hood og hans følgesvenner traktene omkring Sherwood-skogen med vedvarende ran av lovlydige borgere, skriver munken, som ikke nevner noe om at de fattige skal ha dratt fordel av virksomheten.

Luxford er imidlertid rask med å påpeke at geistligheten på den tiden var en del av øvrigheten, og at de i så måte ikke var særlig vennlig innstilt overfor typer som Robin Hood.

Robin Hood-strid

Henvisningen til Robin Hood er i seg selv unik. Historikere har lenge diskutert hvorvidt sagnhelten noensinne har eksistert, og Nottinghamshire og Yorkshire har begge påberopt seg å være hjemstedet hans.

Julian Luxford mener oppdagelsen hans tyder på at Robin Hood, om han noen gang har levd, faktisk bodde i Sherwood-skogen, og at Nottinghams sak således er styrket.

Historikeren legger til at munkens beretninger styrker teorien om at Robin Hood trolig levde på 1200-tallet, selv om moderne versjoner av sagnene om ham ofte plasserer ham på slutten av 1100-tallet under kong Rikard Løvehjerte og prins Johan.

Kilde: Aftenposten | 14. mars 2009:



Jeg ser frem til din kommentar :)



.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar