januar 23, 2010

Mørk historie - En vanskelig hustru…

Utdrag fra manuset til "Mørk Historie - Norge gjennom forbrytelse og straff". Skrevet av Georg H. Monrad-Krohn, tekstforfatter i StoryWorks.no

Ambrosius Rhodesius var en av ”de fine” fangene på Akershus i det 17. århundre.
I 1637 ble Ambronius utnevnt til stadsfysikus i Christiania. I tillegg var han professor, astrolog, boksamler og forfatter – enestående i den lille gruppen av lærde i Norge på 1600-tallet.





Jeg ser frem til din kommentar :)



.












Ambronius var en meget virksom og respektert mann. Det som førte Ambronius i ulykken og inn i fangehullet på Akershus, skal ha vært hans hustru, Anna Fredriksdatter, også hun fra fin familie. Hun skildres som en trettekjær og lidenskaplig dame som stadig kom opp i prosesser og tvister.
I 1661 ble hun i Høiesterett dømt som løgnerske – hun hadde uttalt seg nedsettende om selveste kongen. Kongen bestemte at at hun, og mannen (som ikke hadde gjort ikke annet enn å forsvare sin hustru), skulle settes i fangehull på livstid.

Saken har i ettertid vært gjenstand for inngående analyser. Den danske legen og medisinhistorikeren E. Ingerslev forklarer hendelsene med at Anna var sinnssyk og Ambrosius en svak ektemann, og ser den politiske situasjonen som medvirkende årsak til parets ulykke. Den amerikanske historikeren Jole Shackelford har satt seg som mål å gi Anna oppreisning; etter hans mening var begge ektefellene like aktive.

Rhodius ble benådet 1666, men ble i Vardø et år til. Deretter arbeidet han som lege i Christiania i fem år. 1672 reiste han til hjembyen Kemberg. Anna ble sittende på Vardøhus. Hun må være død før 1675, da Rhodius giftet seg med Maria Dorothea Gröllmann. Han innstiftet et legat til minne om befrielsen fra sitt grufulle fangenskap.

Ambrosius Rhodius døde 1696. Hans biografi ble skrevet 1760 av en lokal prest, Gottlieb Müller, på basis av hans etterlatte papirer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar